Pääsiäisviikko. Keilailumaailmassa se tarkoittaa sitä, että juniorien EM-kilpailut, EYC eli European Youth Championships, ovat käynnissä parhaillaan. Siitä lähtien, kun innostuin keilailusta, olen aina seurannut arvokilpailuja netin kautta mahdollisimman paljon, varsinkin junnukisoja. Pienenä tietenkin haaveilin siitä, että pääsisin joskus itse pelaamaan sinne. Lopulta pääsinkin, viimeisenä vuonna, kun olin juniori-ikäinen. Se kokemus ei ikinä unohdu ja se on yksi hienoimpia, mitä olen tästä lajista saanut.

Nyt meneillään olevat EM-kilpailut nostivat muistoja mieleen, sillä tällä hetkellä juniorit keilaavat samassa kaupungissa ja samassa keilahallissa Tanskan Aalborgissa, jossa 2012 koin ensimmäiset ja ainoat juniorien arvokilpailuni. Kuusi vuotta sitten puin ensimmäistä kertaa ylleni Suomi-paidan ja pääsin edustamaan kotimaatani.

Junnukisojen tunnelma on erityinen. Kannustusjoukkoja on paljon, eri maiden kannustushuudot kaikuvat kisahallissa ja meteli on kova. Monien pelaajien vanhemmat ja sukulaiset lähtevät matkaan katsomaan ja kannustamaan. Välillä tuntuu, että eri maiden kannustajat kilpailevat keskenään siitä, kenestä lähtee eniten ääntä ja kenellä on parhaat kannustuslaulut.

Aalborgin kisat olivat minulle suuri juttu, joten tietysti jännitin omia pelejäni ihan valtavasti. Ennen joukkuepelien finaaleja kadotin keilakenkäni, mutta onneksi ne olivat löytötavaroissa ja vastustajan valmentaja toi ne minulle ennen pelejä. Häntä tosin saattoi harmittaa finaalin jälkeen, kun voitimme joukkuekultaa!

Vuosi sitten junioreiden EM-kisat järjestettiin Helsingissä ja pääsin katsomaan joukkuekilpailuosiota paikan päälle. Tunnelma oli yhtä mahtava kuin muistinkin ja suomalaisittain tilanteen hienoutta lisäsi se, että kotikisoissa molemmat joukkueet pääsivät mitaleille ja kannustajia oli todella paljon. Sekä tytöt että pojat pelasivat loppuottelussa kullasta, mutta jännittävissä matseissa taipuivat hopealle.

Junnukisat eivät ole pelkästään keilailua ja kilpailua. Ne ovat kohtaamisia, uusia ystäviä, hauskanpitoa, tiukkoja tilanteita, onnistumisia, pettymyksiä, kommelluksia, muistoja. Kaikki, jotka ovat joskus kokeneet junioreiden EM-kisat, tietävät mistä puhun.

 

Näissä tunnelmissa haluan lähettää terveiset ja tsempit Suomen joukkueelle Aalborgiin ja toivottaa kaikille hyvää pääsiäistä!